Top logo

logo 4

Top EU logo

petica sufinancira

O projektu

Izjednačavanje obrazovnih mogućnosti svih učenika, sudjelovanje učenika s teškoćama u redovnom obrazovnom sustavu prema njegovim mogućnostima i potrebama te primjena načela inkluzivnog obrazovanja osnovna su načela Hrvatskog obrazovnog sustava. Bez svakodnevne individualne pomoći učenici s teškoćama ne ostvaruju napredak u procesu školovanja jer im pomoć učitelja nije dovoljna stoga je opravdano uključivanje pomoćnika.

U Republici Hrvatskoj, prema Izvješću o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na dan 14.03.2017., živi 39055 djece s teškoćama u razvoju od čega 591 u Požeško-slavonskoj županiji. U Republici Hrvatskoj 40686 učenika ima rješenje o primjerenom obliku školovanja od toga 630 u Požeško-slavonskoj županiji, a u Požegi 117 učenika. Grad Požega je prepoznao da je individualan pristup učenicima s poteškoćama način na koji najbolje reagiraju i ostvaruju pozitivne obrazovne, emocionalne i socijalne rezultate te im je pomoćnik u nastavi neophodan.


Projekt „PETICA ZA DVOJE – Pomoć – Edukacija – Tim – Integracija – Ciljanost – Afirmacija ZA DVOJE – IV. faza“ usmjeren je na izjednačavanje obrazovnih mogućnosti svih učenika, sudjelovanje učenika s teškoćama u razvoju u redovnom obrazovnom sustavu prema njegovim mogućnostima i potrebama te primjena načela inkluzivnog obrazovanja. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. te će njegovom provedbom biti osigurano 35 pomoćnika u nastavi za 36 učenika iz tri osnovne škole s područja grada Požege.

Ukupna vrijednost projekta je 6.342.252,00 HRK, Europska unija sufinancirala je projekt iz Europskog socijalnog fonda s 5.834.871,84 HRK dok ostatak od 507.380,16 HRK sufinancira Grad Požega.

Korisnik je Grad Požega u partnerstvu s osnovnim školama s područja grada: OŠ Julija Kempfa, OŠ Antuna Kanižlića i OŠ Dobriša Cesarić. Trajanje projekta je 48 mjeseci, a provodit će se od 16. kolovoza 2017. godine do 15. kolovoza 2021. godine.

Cilj projekta „Petica za dvoje – IV. faza“:

  1. Olakšati integraciju učenika s teškoćama u razvoju, njihovo emocionalno funkcioniranje, poboljšanje obrazovnih postignuća, uspješnu socijalizaciju i kvalitetu njihovog školovanja

Ciljna skupina koja je obuhvaćena projektom „Petica za dvoje – IV. faza“ su:

  1. Učenici s teškoćama u razvoju uključeni u osnovnoškolske programe u 3 OŠ u Požegi