3. faza

III. faza projekta

Top EU logo

banner

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

O projektu

Izjednačavanje obrazovnih mogućnosti svih učenika, sudjelovanje učenika s poteškoćama u redovnom obrazovnom sustavu prema njegovim mogućnostima i potrebama te primjena načela inkluzivnog obrazovanja osnovna su načela Hrvatskog obraz.sustava.Bez svakodnevne individualne pomoći učenici s teškoćama ne ostvaruju napredak u procesu školovanja jer im pomoć učitelja nije dovoljna stoga je opravdano uključivanje pomoćnika.

U Republici Hrvatskoj, prema Izvješću o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na dan 14.3.2016., živi 42425 osoba s invaliditetom (do 19 godina starosti),od čega 661 u Požeško-slavonskoj županiji. U Republici Hrvatskoj 40589 učenika ima rješenje o primjerenom obliku školovanja,od toga 631 u Požeško-slavonskoj županiji,a u Požegi 116 učenika. Grad Požega je prepoznao da je individualan pristup učenicima s poteškoćama način na koji najbolje reagiraju i ostvaruju pozitivne obrazovne, emocionalne i socijalne rezultate te im je pomoćnik u nastavi neophodan.


Projekt „PETICA ZA DVOJE – Pomoć – Edukacija – Tim – Integracija – Ciljanost – Afirmacija ZA DVOJE – III. faza“ usmjeren je na izjednačavanje obrazovnih mogućnosti svih učenika, sudjelovanje učenika s teškoćama u razvoju u redovnom obrazovnom sustavu prema njegovim mogućnostima i potrebama te primjena načela inkluzivnog obrazovanja. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te će njegovom provedbom biti osigurana 33 pomoćnika u nastavi za 34 učenika iz tri Osnovne škole s područja grada Požege.

Ukupna vrijednost projekta je 1.504.970,00 HRK, Europska unija sufinancirala je projekt iz Europskog socijalnog fonda s 1.384.572,40 HRK dok ostatak od 120.397,60 HRK sufinancira Grad Požega.

Nositelj projekta je Grad Požega u partnerstvu s osnovnim školama s područja grada: OŠ Dobriša Cesarić, OŠ Julija Kempfa i OŠ Antuna Kanižlića. Trajanje projekta je 12 mjeseci, a provodit će se od 11. kolovoza 2016. godine do 10. kolovoza 2017. godine

Dva su osnovna cilja projekta „Petica za dvoje – III. faza“: :

  1. Olakšati integraciju 34 učenika s teškoćama u razvoju u 3 OŠ u Požegi, njihovo emocionalno funkcioniranje, poboljšanje obrazovnih postignuća i uspješnu socijalizaciju
  2.  Povećanje zapošljivosti 33 nezaposlenih osoba na području požeštine

Ciljne skupine koje su obuhvaćene projektom „Petica za dvoje – III. faza“ su:

  1. Učenici s teškoćama u razvoju u 3 OŠ u Požegi
  2. Osobe koje će biti angažirani kao pomoćnici u nastavi